dimarts, 1 d’abril de 2014

Casa Àsia. Seminari d'Antropologia del ViatgeMonestir de Lamaiuru (Himàlaia) - Jordi Solà CollCASA ÀSIA. SEMINARI D'ANTROPOLOGIA DEL VIATGE


Un recorregut de cap a cap per l’Àsia més emblemàtica amb el propòsit d’establir un diàleg intercultural amb el viatge com a eix del seminari.

En aquest context, es tindrà en compte una perspectiva antropològica a fi de penetrar en la gran cultura asiàtica multidisciplinàriament: la literatura, la història, l’arquitectura, la religió i la política són el rerefons fonamental per copsar la tradició clàssica, en contrast amb la modernitat d’un continent en plena expansió transformadora.
Cada classe –fins a un total de deu lliçons– té una durada de 2 h. Totes les conferències són interactives i compten amb la projecció de fotografies, imatges documentals i lectura, a més a més de disposar del pertinent suport cartogràfic i, si és el cas, música de cada país o zona i el corresponent àudio.

Contacte              -per a matricular-se, informació després del programa
Correu electrònic    educacion@casaasia.es   /   Telèfon:   93 368 08 36
                                                                                


CONTINGUTS DE LES SESSIONS
1)     El viatge com a forma de coneixement
· Introducció antropològica al concepte de viatge
2)     Àsia: els grans pelegrinatges
· Viatge i pelegrinatge: la circumval·lació del mont Kailâsh (Tibet)
· 
Un pelegrinatge secular: Matsuo Bashô i Les sendes a Oku (Japó)
· 
Benarés: entre el mokṣa i el saṃsâra (Índia)


3)     L’arquitectura sagrada d’Àsia
·
 Arquitectura i vacuïtat. El Temple del Cel (Pequín, Xina)
·
 El jainisme i la idea de bellesa: els temples de Ranakpur (Índia)
·
 El simbolisme de l’stupa. Boudhanath (Vall de Katmandú, Nepal)


4)     Geografia, cultura i religió
· 
Hua Shan: la pàtria agnòstica del taoisme (Xina)
· 
Bagan i l’eclosió del budisme Theravâda (Birmània)
· 
El bressol de la cultura: la Vall de l’Indus (Pakistan)

5)       Els textos sagrats: introducció a les tradicions religioses
· 
Milinda Panha i la teoria del no-res (budisme)
· 
El Tao Te King. El silenci i la paraula (taoisme)
· 
El paper dels Upaniṣads en l’ateisme religiós (hinduisme)

6)     Ciutat i cultura de masses
· L'urbs asiàtica: tipologies diverses a considerar. El concepte de ciutat global i l'evolució del model econòmic general.

7)     Viatge i espais de transició: l'hotel
· Estudi antropològic de l'hotel com a lloc de pas i espai de trobada. Els grans hotels asiàtics. El naixement del mite del viatger.


8)    Política i drets humans
· Kerala i marxisme. Una experiència política singular (Índia)
· 
Aung San Suu Kyi: la lluita no-violenta per la democràcia (Birmània)
· 
El Tibet: exili i revolució democràtica en el sostre del món (Tibet/Índia)

9)    Música i cultura popular
· Els txams: les danses rituals a l’Himàlaia (Tibet)
·
 Manganiars i langhas: música nòmada del Râjasthân (Índia)
·
El paper de les dones en la tradició musical del Centre d'Àsia (Àsia Central)

10)  Àsia i les grans rutes comercials

· Les grans rutes comercials entre Europa i Àsia


COM MATRICULAR-SE

1. Ingressar l'import de la matrícula i, si és el cas, del material, al número de compte 0081 0556 76 0001063309 (Banc Sabadell Atlàntic), a nom de Casa Àsia, especificant el nom, cognoms de l'alumne i el codi del curs.
2. Enviar el comprovant de pagament a educacion@casaasia.es especificant nom, cognoms, DNI, NIE o passaport, correu electrònic, telèfon de l'alumne i el codi del curs. Adjuntar també una foto tipus carnet. Una vegada rebut el comprovant de pagament amb les dades sol·licitades, Casa Àsia es posarà en contacte amb l'alumne.

IMPORTANT: La plaça solament es garanteix una vegada l'alumne hagi enviat el comprovant de pagament i hagi rebut l'email de confirmació. En el cas que el curs estigués complet, Casa Àsia realitzaria el reemborsament íntegre de la matrícula. Casa Àsia es reserva el dret de poder anul·lar el curs, en aquest cas, procediria a la devolució total de l'import del curs. Una vegada realitzada la inscripció, no es retornarà l'import de la matrícula per causes alienes a Casa Àsia.
Data:  15/10/2014 al 17/12/2014. Horari:  Del 15 d'octubre al 17 de desembre, cada dimecres de 18.30 a 20.30 h (total 20 hores)

Lloc:
Seu de Casa Àsia
Recinte Modernista de Sant Pau
Pavelló de Sant Manuel
c/ Sant Antoni Maria Claret, 167
Barcelona

Condicions:
Import de la matricula i del material:  150 euros
Còdig del curs: [ANTROVIA]
Nombre màxim d'alumnes per classe: 12

Organitza
Casa Àsia

Ponent
Curs a càrrec de Jordi Solà Coll, fotògraf i escriptor freelance, especialitzat en difusió cultural. Ha cursat estudis d’antropologia i religions orientals i ha publicat les seves obres a revistes com l’Altaïr, Rutas del Mundo, Muntanya, Vèrtex, Viajeros, Lonely Planet Magazine o Navegar. A l’actualitat, publica en el diari El Punt Avui i és col·laborador de Catalunya Ràdio.


9 comentaris:


 1. Aquest cop m'adreço a vosaltres des de la safata dels comentaris. Agraït si és que podeu donar a conèixer la iniciativa, el segon cop que se celebra el Seminari a l'empara de Casa Àsia, via xarxes socials o mailings generals. Gràcies a tots.

  ResponElimina
 2. Ja t'he fet el clic a totes les xarxes on jo sóc.
  A aquestes hores habitualment jo treballo. I no puc venir. I tot i que no em costa reconèixer que no sóc gaire o gens viatgera. Hi ha un parell de sessions que m'encantaria venir a escoltar. Però espero que hi haurà d'altres oportunitats.

  ResponElimina
  Respostes

  1. Gràcies per tots els clics, tots els suports en xarxa. Mai, realment, se sap. Ara es tracta d'estar atent a si hi ha un mínim d'alumnat: set persones. A l'abril es va fer el curs i, en part, fou gràcies a l'online. Confio i espero que més endavant et vagi bé venir a aquest parell de sessions que comentes.


   Abraçades, des de El Far.

   Elimina
 3. Espero que sigui un seminari ben profitós tant pels ponents com per els assistents...En faré difusió, però malgrat penso que és molt interessant, al vespre procuro no anar a Barcelona, perquè entre els embussos i les fosques se'm fa costa amunt...
  Petonets viatgers, Jordi.

  ResponElimina
  Respostes

  1. Venir a Barcelona segons a quines hores no és, precisament, gaire agraït. El que sí és d'agrair és la difusió, atès que mai se sap com els amics blogaires poden incidir en l'empresa. Gràcies!

   Abraçades, des de El Far.

   Elimina
 4. Molta sort als amants de la cultura oriental.

  ResponElimina
  Respostes

  1. Moltes gràcies Xavier. Una cultura amb més trets comuns del que sembla amb la nostra.

   Abraçades, des de El Far.

   Elimina
 5. et desitjo molta sort vull dir que tinguis un èxit aclaparador i s'apuntin molts alumnes delerosos de saber.... que et vagi molt molt bé jo per desgracia a les hores que dius estic treballant si avui a una hora desacostumada puc estar per aui és per que gran part dels meus alumnes han fet vaga

  ResponElimina
  Respostes

  1. Desitjar sort és una manera que tot plegat vagi bé. O sigui que gràcies! De fet, el post és a efectes de difusió i per si hi ha qui ho pugui penjar a les xarxes socials.

   Abraçades, des de El Far.

   Elimina